Круїз на легендарній козацькій "Чайці": Запоріжжя запрошує у мандри

Манруємо Запоріжжям 5 канал
Перенестися крізь століття та відчути себе нащадком славетного козацького роду – Запоріжжя запрошує і готове вражати відвідувачів. Про туристичні шляхи цього міста – у черговій серії спецпроекту "5 каналу" "Мандруй Україною"

Туристам у Запоріжжі пропонують незвичну подорож – круїз Дніпром на легендарній "Чайці". Копію старовинного бойового судна тут створили спеціально для екскурсій.

Як відомо, під час війни з турками козаки потребували міцних, маневрових та швидких суден, які могли б перевозити армійські підрозділи та вантаж. Так з'явилися перші чайки. Саме на них козаки вступали у бій із сильним та добре озброєним флотом Османської імперії.

Нині на копії давнього човна можна вирушити до Запорізької Січі, до острова Байди або ж пропливти до того місця, де колись стояла флотилія козацьких човнів. "Вона майже повністю відповідає тим кресленням, на основі яких будувалися козацькі "чайки", – стверджує екскурсовод Петро Бойко.

Подорож Дніпром триває від 40 хвилин до півтори години. "Є унікальний розроблений маршрут. Це, наприклад, до річки Московки, де стояли запорозькі човни після ліквідації Січі, після 1775 року", – зазначає Бойко.

Загалом судно вагою п'ять тонн може взяти на борт до 40 туристів. За бажанням сучасний мотор вимикається, а відвідувачі сідають на весла. Тоді чайку можна розігнати до 7 кілометрів за годину.

"Коли ти вперше ступаєш на човен, тебе переповнюють емоції. Це купа вражень", – стверджує турист Михайло Павленко.

На іншому березі, на острові Хортиця, стоять вже давні козацькі кораблі, які підняли із дна Дніпра.

"Вони залишились занедбаними і потихеньку лягли на дно Дніпра поблизу Хортиці. Після цього їх занесло піском і замулило. Саме цей факт допоміг їм зберегтися на довгі і довгі роки", – розповідає екскурсовод Віктор Кривоносов.

Подивитися на козацькі човни часто приходять не лише українські туристи, а й гості з-за кордону. "Я чула про козаків і я знаю про їхній вплив на історію України. Мені було дуже цікаво побачити це особисто і дізнатися, як відновили цю частину культури через стільки років", – каже туристка з Нью-Йорка Шенон Фленіган.

На Хортиці виставлені три козацькі човни та одне вантажне судно. Тут же історики-ентузіасти реставрують унікальні знахідки за кошти благодійників, адже досі чекають на будівництво повноцінного музейного комплексу.

То що подивитися у Запоріжжі – дізнавайтеся у сюжеті:

Катерина Свириденко, Сергій Чалий, Запоріжжя, "5 канал"

Попередній матеріал
Давній "храм-соцмережа" та легендарний замок XVII ст.: що подивитися у Прикарпатті
Наступний матеріал
"Мандруй Україною": що приховує загадкова та мальовнича столиця Білої Хорватії
Теги:
Loading...