Рекордний Porto Franko: як в Івано-Франківську в опері "заспівав" літак Ан-2 – вражаюче відео

5 канал
Щоб змусити літак виконувати свою партію так, як потрібно музикантам, вони тісно співпрацювали з екіпажем

Несподіваний погляд композитора на сучасну оперу – вперше музичну партію виконав двигун літака АН-2. Захід на Івано-Франківському фестивалі Porto Franko вже увійшов до книги рекордів України. Як це звучало – у сюжеті "5 каналу".

Міський стадіон в Івано-Франківську перетворився на сцену. На трибунах – стюардеси. А в центрі футбольного поля – літак Ан-2, який став окрасою фестивалю Porto Franko.

Щоб змусити літак виконувати свою партію так, як потрібно музикантам, вони тісно співпрацювали з екіпажем. І машина зазвучала по нотах.

"800 оборотів – це нота ре. І щоб отримати ноту ре, треба сказати пілоту – нота ре, ми показували так. Далі – 1600 оборотів – це нота соль, це дуже зручна нота для наших вокалістів, ми показували її так. 1900 оборотів – це теж нота соль, але дуже насичена, вже яка має кварти і квінти, ціла там діатонічна система – це так. І 2200 оборотів – це нота ля, 440 герц. Ви собі уявляєте? Літак має 4 октави. І ви сьогодні це почули", – пояснив президент фестивалю Porto Franko Роман Григорів.

В "Аерофонії" режисери поєднали голос і шум, електронні баси та світлове шоу. А своїм вокалом глядачів зачаровували артисти епатажної "Нової опери" у костюмах пілотів.

"Музика опери "Аерофонія" – це такий мета перформанс. Ми тут використали музику з усіх опер Нової опери, з усіх нових опер Нової опери, які ми написали за останні два роки, ми скомпілювали всі найкращі наші хіти в один такий перформанс, плюс написали нові інтерлюдії з літаком", – розповів арт-директор фестивалю Ілля Разумейко. 

90 % текстів "Аерофонії" належать письменнику Юрію Іздрику. Частину творів зі сцени презентував сам автор.

"Насправді мене запросили сюди розганяти дощ, як єдиного місцевого, причетного до мольфарства. А вже так кілька вокальних партій, то я випросив по ходу, бо з дитинства мріяв виступати на стадіонах, але як письменник небагато мав шансів на це", – зазначив письменник. 

Унікальність шоу вже відзначили у Національному реєстрі рекордів України.

5 канал

За задумом організаторів, Івано-Франківськ на 5 днів перетворився на величезний повітряний порт.

"Це настільки потужно було. Я перший раз взагалі на такій виставі. Ну бо вона перший раз відбулася взагалі. І це було неймовірно. Настільки мощно все було, настільки голоси були круті. І настільки це все поєднувалося гарно. Я ще таких відчуттів не відчувала, серйозно, аж мурашки по шкірі йшли", – розповіла захоплено глядачка Наталія Цуркан.

Портом для мистецьких літаків Івано-Франківськ буде до неділі, 17 червня, аж до завершення фестивалю Porto Franko.

Ольга Рега, Андрій Гаргара, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою:

"Автографи" у небі Прикарпаття: як справжні аси льотний вишкіл влаштували – ФОТО

Льотний вишкіл
/
Льотний вишкіл
Льотний вишкіл
/
Льотний вишкіл
Льотний вишкіл
/
Льотний вишкіл
Льотний вишкіл
/
Льотний вишкіл
Льотний вишкіл
/
Льотний вишкіл
Льотний вишкіл
/
Льотний вишкіл

Попередній матеріал
Психолог у Нацгвардії: Більшість охочих служити за контрактом в НГУ – це жінки
Наступний матеріал
"Під самим носом у них зайшли": Як визволяли Південне та як нині живе місто – репортаж з передової
Loading...